facebookPixel Orígens i torrat | Gremi del Cafè, torradors de Catalunya

Orígens i torrat

El cafè

El cafè és un dels primers productes de consum arreu del món i sobretot als països occidentals. Es creu que el cafè és originari del Iemen, a Aràbia o del nord-est d’Etiòpia. El cultiu de cafè es va expandir pel món àrab, a mitjans del segle XV. Des del món musulmà, el cafè es va estendre a Itàlia, després a la resta d’Europa, a Indonèsia, i a Amèrica.

El cafè verd

La qualitat d’una tassa de cafè depèn, en gran part, de l’adequada proporció de les varietats i orígens que componguin la barreja (blend). Les dues espècies més cultivades són: aràbiga –representa el 70% de la producció mundial– i robusta.

Aràbiga (Coffea arabica)

Especie nadiua dels alitplans d’Etiòpia, totes les seves varietats produeixen cafès delicats i aromàtics amb una extensa gamma d’aromes i sabors.

Robusta (Coffea canefora)

Especie nadiua d’Àfrica Occidental; ofereix una beguda rica en cafeïna, forta i més àcida. Aporta cos a la tassa.

Orígens i cultiu del cafè

El cafè és conreat en uns vuitanta països situats entre els Tròpics Càncer i Capricorn.

El cultiu d’aràbiga és menys productiu i està reservat a terres altes de muntanya, aproximadament entre els 700 i els 2.000 metres. Actualment es produeix a països com: Brasil, Camerun, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, l’Equador, Guatemala, Haití, Jamaica, Java, Kenya, Mèxic, el Perú, Puerto Rico, República Dominicana, El Salvador, Tanzània i Veneçuela.

El cultiu de robusta s’adapta a terrenys plans amb rendiments més elevats. Originari del Congo Belga (actualment Zaire) es cultiva a l’Àfrica (Costa d’Ivori, Angola i Zaire), l’Índia, Indonèsia, Vietnam, Madagascar, el Brasil i les Filipines.

El mercat del cafè

El cafè és un dels principals productes d’origen agrícola que es comercialitzen en els mercats internacionals, i una de les begudes estimulants més consumides arreu del món, després del te. Els factors que determinen el preu que té el quilo de cafè són la seva qualitat, les condicions meteorològiques als països productors i també la negociació a les borses de Nova York i Londres, que són les que fixen el preu.

Els preus indicatius del cafè, publicats diàriament l’Organització Internacional del Cafè a Londres, representen i segueixen els quatre tipus principals de cafè disponibles al mercat internacional: aràbigues suaus colombians, altres aràbigues suaus, brasilers i altres aràbigues naturals, i robustes.

Torrat de cafè

El cafè es compra verd, en origen mitjançant agents especialitats. Una vegada arriba a Catalunya, pel Port de Barcelona, comença la feina del torrador de cafè.

La torrefacció és una operació fonamental a través de la qual, es desenvolupa tot l’aroma i sabor d’un producte natural, com el cafè que no conté cap additiu. Només un torrador expert i professional, permet obtenir un adequat producte per a una excel·lent tassa de cafè. L’industrial torrefactor tastarà –el tast– els diferents orígens, per a elaborar la barreja apropiada –el blend– i aconseguir la millor relació qualitat-preu. Únicament l’industrial torrefactor és el perfecte coneixedor del tipus de torrat que precisa cada varietat.

Una vegada lliurat el cafè torrat, degudament embossat i amb la garantia del torrefactor, al professional d’hostaleria, el treball del primer acaba i comença l’aventura de transformar uns grans de cafè expertament torrats, en una agradable, aromàtica i saborosa tassa de cafè.

Consells per a fer un bon cafè

El Gremi del Cafè de Catalunya li brinda una sèrie de consells que l’ajudaran a conèixer una mica més el món de cafè i saber apreciar les seves qualitats.

Tractament i conservació

Conservi les bosses de cafè en un lloc fresc i sec. Recordi que el cafè mòlt, es deteriora ràpidament. Els factors ambientals afecten l’estructura del gra, pel que cal tenir en compte el punt de mòlt. Una mòlta defectuosa, altera l’aspecte i sabor del cafè.

Uns 7/8 grams de cafè, en el seu just punt de mòlt, és la quantitat idònia per a la millor tassa.

El molinet

Comprovi periòdicament el bon estat de les freses. Es recomana el canvi cada 200/300 quilograms. Controli el dosatge. Si té cap dubte consulti al seu torrador de cafè.

La cafetera

La temperatura ideal d’aigua és de 90°. La pressió adequada, de 9 a 10 bars. Netegi periòdicament les dutxes. Utilitzi aigua descalcificada. Setmanalment, regeneri les resines del seu aparell descalcificador. Observi diàriament l’estat dels filtres i porta filtres.

El cafè, un plaer

Si els suggeriments anteriors han estat degudament atesos, observaran que, en el moment d’elaborar el cafè, aquest caurà en la tassa de manera contínua, ni massa ràpid (mòlta excessivament gruixuda) ni gota a gota (mòlta excessivament fina o bé obstrucció en els filtres).

És el moment de gaudir d’una excel·lent tassa de cafè.

El cafè, un plaer, és una campanya del Gremi del Cafè, torradors de Catalunya.