facebookPixel El cafè i seus els beneficis digestius - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
16 de juny de 2020 gremicafe

El cafè i seus els beneficis digestius

cafe ajuda sistema digestiu

Un últim estudi assenyala que beure cafè podria tenir diversos beneficis a nivell digestiu i no a l’inrevés.

Alguns estudis havien apuntat que la cafeïna podia ser perjudicial per al sistema digestiu, segons la sensibilitat de cada persona i la quantitat consumida. Ara però, un altra estudi ha descobert que consumir cafeïna, en forma sòlida o líquida, podria contribuir en el sistema digestiu de les persones.

Aquest estudi l’ha portat a terme l’Institut d’Informació Científica sobre el Cafè (CIIU, per les seves sigles en anglès), titulat El cafè i els seus efectes sobre la digestió. I ha arribat a la conclusió que beure cafè pot reduir el risc de diversos trastorns digestius: des de la formació de càlculs biliars o pedres en la vesícula, i les pancreatitis, fins a millorar la motilitat intestinal, facilitant així la digestió.

Per a arribar a aquestes conclusions, el CIIU va realitzar una revisió de les últimes recerques sobre l’efecte del cafè sobre la digestió, detectant un possible efecte protector tant en la formació de càlculs biliars com en la pancreatitis. Així mateix, el cafè també facilitaria el procés de digestió, millorant la microflora intestinal i la motilitat intestinal.

L’informe, escrit per part del professor Carlo La Vecchia, del departament de Ciències Clíniques i Salut Comunitària de la Universitat de Milà (Itàlia), advoca per la recerca sobre el cafè i els seus potencials beneficis. De fet, segons La Vecchia, el cafè tindria també beneficis en molèsties comunes com el restrenyiment, i fins i tot hauria demostrat poder reduir el risc de malalties greus com les hepatopatías cròniques.

Un clar exemple seria la malaltia per formació de càlculs biliars, un trastorn digestiu comú, causat per l’acumulació de càlculs o pedres en la vesícula biliar del fetge o en el conducte d’unió des d’aquesta vesícula cap al mateix fetge.

Aquest trastorn afecta al 10-15% de la població adulta actualment. Si bé es desconeix exactament el mecanisme mitjançant el qual el cafè reduiria el risc de tal malaltia, sí s’ha pogut observar que tenen una relació inversament proporcional: el risc de càlculs biliars es redueix a mesura que augmenta el consum de cafè.

Es creu que la cafeïna tindria un important paper en aquesta reducció del risc, atès que el cafè descafeïnat no sembla atorgar una protecció com a tal, però s’haurà de continuar estudiant.

El cafè podria estimular la digestió gràcies a l’alliberament d’àcid gàstric, bilis i secrecions pancreàtiques. Aquest efecte podria i hauria de tenir-se en compte front alguns trastorns digestius molt comuns, com l’esmentat restrenyiment, encara que al seu torn tenint en compte la sensibilitat de cada individu enfront de la presa de cafè.