facebookPixel El cafè convencional és més saludable que el cafè orgànic? - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
10 de setembre de 2020 gremicafe

El cafè convencional és més saludable que el cafè orgànic?

Segons un estudi Alemany realitzat per Jacobs University, el cafè convencional podria ser més beneficiós per la salut que el cafè orgànic.

Sobre l’estudi

El professor Nikolai Kuhnert, va arribar a la sorprenent conclusió que el cafè orgànic conté menys àcids clorogènics que el cafè no orgànic. Tot i aquesta conclusió, el professor de química afirma que això no vol dir que els cafeters no puguin comprar cafè orgànic.

L’equip de la Universitat va examinar 67 mostres de cafè torrat de diferents zones de Brasil, que venien de cultivacions de cafè orgàniques i convencionals.

En la seva investigació, els científics han descobert que els grans de cafè de cultiu orgànic contenen menys àcids clorogènics que els convencionals. Per què és així? “No podem dir exactament”, va subratllar Kuhnert. No obstant això, és molt probable que les plantes convencionals, per protegir-se dels depredadors com microorganismes, fongs o bacteris, produeixin anticossos beneficiosos per a la salut humana. “Sembla que el cafè orgànic no ha de fer això, està menys estressat”, va dir Kuhnert. El científic ja ha observat un fenomen similar amb la col arrissada. Allà, l’ús de toxines ambientals també condueix a una reacció biològica, és a dir, la producció d’anticossos que tenen un efecte de prevenció del càncer.

Malgrat tot, el científic creu que el cafè de cultiu orgànic té clars avantatges, per exemple pel que fa als seus efectes ambientals. Només no és beneficiós per a la salut. Però això es podria compensar, amb una tassa de cafè addicional.

Sobre l’àcid clorogènic

A l’àcid clorogènic se li atribueixen propietats com la regulació de la glucèmia en sang, la depuració del cos, la sacietat, la transformació de greixos en energia…

Els àcids clorogènics també es poden trobar en moltes fruites i verdures com per exemple: pomes, peres, llegums o carxofes. No obstant, el principal subministrador d’aquest àcid clorogènic ens ve pels grans de cafè.

Es calcula que cada tassa de cafè conté 200 miligrams. De mitjana, una persona consumeix entre 1 i 2 grams d’aquesta substància cada dia.

 

Beneficis del cafè

El cafè també té altres efectes que afavoreixen a la salut. És antiinflamatori, té un efecte positiu sobre el sistema cardiovascular, a més d’un efecte antibacterià i antiviral i, sobretot, redueix el sucre en la sang. “Es pot observar una reducció dramàtica de la diabetis tipus 2 entre els consumidors habituals de cafè”, ha subratllat Kuhnert, que ha estat investigant els efectes del gra de cafè i la seva composició química durant dues dècades. A més, el consum de cafè redueix el risc d’augmentar els valors hepàtics o la cirrosi hepàtica.