Segons expliquen al International Comunicaffe, es va realitzar una metanàlisis de 36 estudis d’investigació per determinar la relació entre el consum de cafè a llarg termini i el risc cardiovascular.
Més 1,2 milions de persones van participar en el conjunt d’aquests estudis, i la duració mitjana de seguiment va ser de 10 anys. Aquesta metanàlisis va concloure que el fet de beure 3,5 tasses de cafè al dia (amb cafeïna o descafeïnat) comporta disminuir el risc de patir malalties cardiovasculars en un 15% menys que en comparació als participants que no bevien cafè.
Un estudi suec va seguir una cohort de 1369 participants durant 8 anys després de ser hospitalitzats per un primer atac cardíac. L’estudi va trobar que aquells que bevien 2 o més tasses de cafè amb cafeïna al dia tenien un 40% menys de probabilitats de morir d’una malaltia cardiovascular que aquells que no bevien gens de cafè o només una tassa al dia (Mukamal, et al., 2009).
És important remarcar la quantitat que suposa una tassa de cafè. La mesura de cafè estàndard pesa al voltant de 170 grams de cafè. Però algunes tasses poden arribar a doblar aquesta quantitat.
També és important tenir en compte que el cafè sense filtrar conté cafestol i cafeol. Aquests dos components estan associats a nivells elevats de colesterol i triglicèrids, però s’eliminen quan el cafè es filtra amb un filtre de paper.
Tot i que molts estudis han demostrat una associació entre el consum de cafè i la reducció de les malalties cardiovasculars, això no significa que el consum de cafè redueixi el risc de patir aquesta malaltia. En altres paraules, en la investigació, l’associació no prova causa i efecte. A més a més, la sensibilitat individual a la cafeïna pot variar considerablement. És especialment important que les persones amb antecedents de malalties cardíaques i les que prenen medicaments per aquestes malalties sempre consultin amb el seu metge abans de realitzar canvis significatius amb el consum de cafeïna.
Font: International Comunicaffe.