facebookPixel Nou estudi del cafè i el càncer colorectal metastàtic - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
28 de setembre de 2020 gremicafe

Nou estudi del cafè i el càncer colorectal metastàtic

 

S’ha demostrat a través de molts estudis els beneficis de beure cafè i beneficis per la salut de les persones, així com reduir el risc de certs tumors. Ara però, amb aquest nou estudi, es constata que els pacients amb càncer de còlon no metastàtic que consumeixen cafè regularment tenen una major supervivència. Te’n resumim alguns dels punts que en detalla El confidencial.

 

Beneficis amb el càncer de còlon

Aquest nou estudi, dut a terme per investigadors de l’Institut del Càncer Dana-Farber (EEUU), han constatat que en un gran grup de pacients amb càncer colorectal metastàtic que el consum d’unes tasses de cafè al dia es va associar a una supervivència i un menor risc que la malaltia avanci.

Aquest estudi, van en línia d’altres estudis realitzats amb la relació del consum de cafè i una de les malalties que afecta gran part de la població actualment com és el càncer.

Els investigadors van trobar que en 1.171 pacients tractats per càncer colorectal metastàtic, els que van informar d’haver begut de dos a tres tasses de cafè al dia tenien més probabilitats de viure més temps en general i més temps abans que la seva malaltia empitjorés dels que no en bevien. I fins i tot, els pacients que van confirmar que bevien més de quatre tasses al dia, tenien un benefici encara superior. Els beneficis eren amb relació al consum de cafè amb cafeïna o descafeïnat.

Les conclusions van permetre als investigadors establir una associació, però no una relació de causa-efecte entre el consum de cafè i la reducció del risc de progrés del mateix i mort entre els participants de l’estudi.

Com a resultat, l’estudi no és prou concloent per recomanar en aquest aspecte que els pacients que pateixin aquesta malaltia preguin cafè cada dia o augmentin el seu consum habitual per intentar reduir el progrés del càncer.

Chen Yuan, de l’Institut Dana-*Farber, coautor de l’estudi amb Christopher Mackintosh, de l’Escola de Medicina de Mayo Clinic, afirma que “se sap que diversos compostos del cafè tenen propietats antioxidants, antiinflamatòries i altres que poden ser actives contra el càncer”. I afegeix, “els estudis epidemiològics han trobat que una major ingesta de cafè es va associar amb una millor supervivència en pacients amb càncer de còlon en etapa 3, però no es coneix la relació entre el seu consum de cafè i la supervivència en pacients amb formes metastàtics de la malaltia”.

El cafè i els beneficis antioxidants

El principal factor que ajuda al fet que el cafè estigui sempre relacionat en aquests estudis, és el benefici antioxidant que conté el cafè. Com diu el doctor Carrera “es troben la gran quantitat de substàncies amb efecte antioxidant i protector de les membranes i nucli de les cèl·lules del cafè. Algunes ja les conté el gra de cafè cru i altres sorgeixen mitjançant reaccions químiques que es donen en el procés de torrat. Els antioxidants eliminen els radicals lliures en el cos, que són les molècules agressores de l’ADN de la cèl·lula i que poden produir mutacions en oncogens presents en el material genètic i donar lloc a l’aparició de càncer. Entre els antioxidants del cafè es troben molts polifenols. El més present és l’àcid clorogènic, però també són presents l’àcid cafeic, cerúlico, cumárico, màlic i quínico, tots amb activitat antioxidant”.

Altres substàncies amb efecte antioxidant “que sorgeixen de la metabolització de proteïnes i sucres del cafè amb el torrat són les melanoïdines. I dos compostos del tipus diterpenos, amb composició química semblant al colesterol són el kahweol i cafestol, amb efecte protector de la cèl·lula. Un altre mecanisme de protecció i coadjuvant del tractament és que aquests antioxidants poden equilibrar i enfortir la microbiota del còlon, la qual cosa estimula el sistema immune local activant-lo, la qual cosa és una gran eina de lluita contra la cèl·lula tumoral”.

Aliments per seguir una bona dieta

L’alimentació és un dels punts importants a tenir en compte sempre. Aquests són alguns dels aliments recomanats per als pacients amb càncer colorectal; bròcoli, espinacs, cols, bledes, canonges, tomàquet, pebrot, carabassa i remolatxa. En definitiva, una dieta rica en verdures, sobretot verdes i vermelles, fresques i que es consumeixin en cru, o al vapor.

Entre d’altres, com fruita fresca, peix blau, oli d’oliva verge extra, fruits secs. És important tenir-ho controlat amb el metge especialista.