facebookPixel Un estudi de la URV afirma que el consum moderat de cafè s'associa a menys risc de deteriorament cognitiu - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
7 de gener de 2021 gremicafe

Un estudi de la URV afirma que el consum moderat de cafè s’associa a menys risc de deteriorament cognitiu

URV inotat nutricio humana

 

Segons un estudi de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili URV-IISPV, suggereix que el consum de cafè amb cafeïna es relaciona amb menys risc de deteriorament cognitiu en persones amb alt risc cardiovascular.

La llavor de cafè conté moltes propietats antioxidants, és característic per un alt contingut en polifenols, cafeïna, vitamines minerals i fitoquímics bioactius amb molts efectes beneficiosos per la salut. Com ja hem comentat en altres articles, molts estudis han confirmat beneficis en relació a la salut cardiometabòlica, càncer i mortalitat.

Ara però, els investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV van estudiar la relació entre el consum de cafè i el funcionament cognitiu, amb l’estudi PREDIMED-Plus i la participació de 6.427 voluntaris de l’Estat espanyol. Durant aquest estudi se’ls va fer una avaluació de la funció cognitiva a través de qüestionaris neuropsicològics, que exploren funcions cognitives com la memòria, l’orientació, el registre, la concentració, la velocitat de processament, la cerca visual i l’atenció, entre d’altres.

Les conclusions de l’estudi segons els autors són que “les persones que consumeixen cafè, amb cafeïna, tenen menys risc de presentar deteriorament cognitiu en comparació d’aquelles que no en consumeixen. I els que beuen en dues o més tasses (100 ml), presenten menys risc de disfunció cognitiva en comparació d’aquells que en beuen menys d’una tassa diària”.

Els autors suggereixen que el consum de cafè podria prevenir el mal neuronal, la sinaptotoxicitat i, per tant, el deteriorament cognitiu, gràcies als compostos bioactius que presenta el cafè.

També s’ha observat que les persones que han consumit més cafeïna presenten menor freqüència de deteriorament cognitiu, en comparació d’aquells que beuen menys quantitat de cafeïna.

Gràcies a les conclusions arribades a través de l’estudi, en un futur, recomanacions en el consum de cafè i cafeïna podrien formar part de les estratègies per prevenir el deteriorament cognitiu.

A la foto, els responsables i investigadors del treball que va ser publicat a la revista European Journal of Nutrition. El treball l’ha dut a terme la investigadora predoctoral Indira Paz-Graniel, i l’han liderat la investigadora Nancy Babio, professora agregada de la URV, i  Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, tots membres del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili.

 

Font de la notícia i fotografia: Diari Digital URV