facebookPixel Com hem de netejar una cafetera italiana? - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
15 de gener de 2021 gremicafe

Com hem de netejar una cafetera italiana?

 

La cafetera italiana o també coneguda com a Moka o exprés, és la cafetera per fer cafè a casa d’una manera més simple i econòmica.

En aquest article t’explicarem els passos perquè la teva cafetera duri més temps, i a més, el cafè que en surti d’allò més exquisit. Tant si l’utilitzes habitualment, com si no, s’ha de realitzar un manteniment i neteja adequat perquè el cafè no surti amb un sabor ranci.

Passos per netejar una cafetera italiana, Moka o exprés de forma diària

Després de cada ús, es pot observar una capa fina oliosa residual del cafè a l’interior del tub, al filtre i a la càmera superior. És recomanable mantenir aquesta capa, ja que en molts casos evita el contacte amb el cafè i la paret d’alumini, fet que pot influenciar en el sabor del cafè.

La neteja bàsica, pels cafeters que la utilitzen recurrentment, és aconsellable netejar-la després de cada ús. Un cop la cafetera ha tornat a temperatura ambient, desmunta les càmeres superior (4) i inferior (1) de la cafetera, treure l’embut (3) i la placa del filtre (8) i la junta (6)) de l’interior de les càmeres superior i inferior, i neteja-la amb abundant aigua calenta a mà, fins que tot estigui ben net.

No aconsellem utilitzar detergents ni sabons agressius, ja que poden danyar la capa residual i deixar sabors estranys.

A continuació, eixuga la cafetera amb un drap i guarda-la sense enroscar el cos inferior amb el superior.

 

Si tens una cafetera “italiana” o “Moka” nova…

T’aconsellem que netegis totes les parts de la cafetera d’acer inoxidable o alumini amb aigua calenta. I a continuació fes un primer cafè per tirar-lo. Els olis del cafè segellaran l’alumini i evitaran que el gust metàl·lic es filtri amb el cafè.

 

Si vius en una zona amb molta calç…

La millor solució per netejar i descalcificar la cafetera és amb vinagre. El vinagre blanc és molt adequat, ja que neteja, desinfecta i elimina qualsevol acumulació de minerals de forma natural sense deixar restes químiques o olors.

Per netejar l’interior de l’embut de la cafetera, t’aconsellem que barregis una part de vinagre per dues parts d’aigua, i a continuació, preparar la beguda com faries normalment però sense el cafè. Quan la barreja comenci a bullir i passi per l’embut es netejarà perfectament. Pots repetir-ho fins que vegis que la teva cafetera estigui completament neta i descalcificada.

 

5 consells per mantenir una cafetera italiana

  1. Comprova abans de cada ús que la vàlvula estigui neta i no bloquejada.
  2. Mai ha d’anar al rentaplats
  3. Mai s’ha de netejar amb lleixiu o productes que continguin clor, ja que ataquen l’alumini i l’acer inoxidable.
  4. Recomanem reemplaçar la junta de goma de forma periòdica, una vegada a l’any.
  5. Si el filtre no està amb bones condicions, cal canviar-lo per un de nou.

 

 

Ja tens la teva cafetera nova o antiga, però ben neta i apte per gaudir d’un bon cafè torrat a Catalunya. Fes clic aquí per veure tots els torradors del Gremi de Cafè Torrat a Catalunya, tria la teva varietat preferida, i gaudeix-lo!

 

 

Informació cedida gentilesa de BRA® i Monix®.