facebookPixel Nous estudis que demostren els beneficis del cafè per a la salut - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
11 de febrer de 2021 gremicafe

Nous estudis que demostren els beneficis del cafè per a la salut

beneficis cafe reduir insuficiencia cardiaca - gremi cafe

 

Ja hem parlat en altres ocasions dels beneficis del cafè i la salut de les persones. En aquest article, expliquem els beneficis d’aquesta beguda tan consumida arreu del món i la reducció  del risc d’insuficiència cardíaca.

Ara sabem què beure entre dues i tres tasses de cafè al dia, a més a més de protegir de l’alzheimer i el Parkinson, pot reduir el risc d’insuficiència cardíaca. Aquest últim descobriment l’ha descobert la revista de l’Associació Estatunidenca del Cor (AHA), sota el nom “Circulation: Heart Failure“.

Segons la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC),  la insuficiència cardíaca afecta el 2,7% de la població major de 45 anys, i el 8,8% dels majors de 74.

David P. Kao, autor principal de l’estudi i professor assistent de cardiologia i director mèdic del Centre de Medicina Personalitzada de la Facultat de Medicina de la Universitat de Colorado en Aurora (els EUA), va afirmar a Alimente que: “Les implicacions principals del nostre estudi són que el cafè amb cafeïna almenys és segur per al cor i fins i tot pot estar associat amb taxes més baixes d’uns certs tipus de malalties cardíaques; en aquest cas, la insuficiència cardíaca”.

L’autor també va explicar que no han pogut dir amb certesa les causes concretes de l’aparent benefici del cafè amb cafeïna. Van observar que aquesta augmenta lleugerament la funció de bombament del cor i estimula una petita quantitat d’alliberament d’hormones com l’adrenalina. Per les limitacions de l’estudi no van poder concloure les relacions de la cafeïna i les diferències d’altres fonts de cafeïna com el te, ja que també suggereixen un benefici potencial similar.

Per altres estudis, també s’ha descobert que el cafè conté altres substàncies com els polifenols, els quals tenen un efecte cardioprotector. Els polifenols posseïxen, entre altres, un efecte vasodilatador, antiinflamatori, protegint-nos de l’oxidació cel·lular i del mal dels radicals lliures, com demostra una recerca acabada de publicar per científics espanyols en ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’.

En resum, algunes conclusions que s’han extret dels estudis són:

  • Les persones que van informar haver begut una o més tasses de cafè amb cafeïna tenien un risc associat disminuït d’insuficiència cardíaca a llarg termini.
  • En els estudis de Framingham Heart and Cardiovascular Health, el risc d’insuficiència cardíaca en el transcurs de dècades va disminuir entre un 5 i un 12% per tassa per dia de cafè, en comparació amb el no consum de cafè.
  • Quant al de risc d’ateroesclerosi o el d’insuficiència cardíaca no va canviar entre 0 a 1 tassa de cafè al dia; no obstant això, va anar aproximadament un 30% menor en les persones que van beure almenys 2 tasses al dia.
  • Beure la versió descafeïnada va semblar tenir un efecte oposat sobre el risc d’insuficiència cardíaca, la qual cosa va augmentar significativament el risc de la malaltia en el Framingham Heart Study. No obstant això, en l’Estudi de salut cardiovascular’, no va haver-hi un augment o disminució en les probabilitats de patir la insuficiència.

Tot i els beneficis mencionats, encara no hi ha suficient evidència clara per a recomanar augmentar el consum de la beguda a aquest efecte amb la mateixa ​​certesa que deixar de fumar, perdre pes o fer exercici.

Cal recordar que cada cas s’ha de tractar de forma individualitzada i per això, sempre és recomanable que si es creu tenir alguna patologia important, com hipertensió, cal adreçar-se al metge i confirmar si és aconsellable prendre cafè amb cafeïna i quina quantitat.

 

 

Font: Alimente

, , , ,