facebookPixel El cafè pot contrarestar temporalment l'efecte de la pèrdua de somni en la funció cognitiva - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
19 de març de 2021 gremicafe

El cafè pot contrarestar temporalment l’efecte de la pèrdua de somni en la funció cognitiva

 

Segons un article publicat a Comunicaffe, un nou estudi ha descobert un altra benefici del cafè amb cafeïna en relació al descafeïnat.

Aquest estudi que explora l’impacte de la pèrdua repetida de somni durant una setmana laboral simulada, ha descobert que consumir cafè amb cafeïna durant el dia ajuda a minimitzar les reduccions en l’atenció i la funció cognitiva, en comparació amb el cafè descafeïnat. Si bé aquest efecte va ocórrer en els primers tres o quatre dies de somni restringit, per al cinquè i últim dia, no es van observar diferències entre els bevedors de cafè amb cafeïna i descafeïnat. Per tant, això suggereix que els efectes beneficiosos del cafè per a les persones amb somni restringit són temporals.

S’estima que més del 30% de les poblacions occidentals adultes dormen menys de les set a vuit hores recomanades en les nits dels dies laborables i el 15% dorm regularment menys de sis hores. Això pot tenir un impacte considerable en la salut i el benestar de les persones, la qual cosa inclou provocar somnolència i perjudicar la vigilància i l’atenció.

Denise Lange, coautora de l’estudi, va comentar: “Recerques anteriors suggereixen que el consum agut de cafè amb cafeïna pot reduir l’impacte de la falta de somni en els dèficits d’atenció i funció cognitiva en un entorn a curt termini. Aquest estudi és un dels primers a examinar si aquest efecte pot traduir-se en una situació del món real, on les persones que experimenten una restricció crònica del somni solen consumir begudes amb cafeïna tots els dies. El nostre estudi indica que la ingesta moderada de cafè pot mitigar algunes repercussions de la reducció del somni durant uns dies, tanmateix, això no és un substitut d’una bona nit de somni a llarg termini”.

L’estudi es va dur a terme en l’Institut de Medicina Aeroespacial d’última generació, a Colònia, Alemanya. 26 participants que portaven un genotip diferent del gen que codifica el receptor d’adenosina A2A van ser assignats aleatòriament a grups que bevien cafè amb cafeïna (que contenia 300 mg de cafeïna) o cafè descafeïnat en condicions de doble cec. Durant cinc dies, el somni de tots els participants es va restringir a cinc hores per nit i cada dia van qualificar la seva somnolència subjectiva i es van avaluar els nivells de vigilància, estat d’alerta, temps de reacció, precisió i memòria.

El consum moderat de cafè es pot definir com 3-5 tasses per dia, segons la revisió de la seguretat de la cafeïna de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària.

 

Font notícia: Comunicaffe.