facebookPixel Els efectes del canvi climàtic a la producció de cafè - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
8 d'abril de 2021 gremicafe

Els efectes del canvi climàtic a la producció de cafè

 

Colòmbia és un dels grans productors de cafè, i en concret és el tercer productor més gran del món en la producció de l’especialitat Aràbiga.

Els efectes del canvi climàtic plantegen nous desafiaments per a la producció de cafè, però un nou estudi de la Universitat d’Illinois mostra que aquests efectes varien àmpliament segons el lloc on creixen els grans de cafè.

“Colòmbia és un país gran amb una geografia molt diferent. La Serralada dels Andes travessa el país des de la seva cantonada sud-oest a nord-est. El cafè colombià està creixent actualment en àrees amb diferents nivells d’altitud, i els impactes climàtics probablement seran molt diferents per a les regions de baixa i alta altitud ”, diu Sandy Dall’Erba, professora del Departament d’Economia Agrícola i del Consumidor (ACE) i directora del Laboratori Regional d’Aplicacions Econòmiques (REAL) de la Universitat d’Illinois, Dall’Erba és coautor de l’estudi, publicat en Agricultural Systems.

L’estudi s’a realitzat desglossant el país en 521 municipis. Això ha permès valorar l’efecte en global però també en el seu detall i identificar variacions regionals significatives:

Colòmbia no experimentarà una reducció de la productivitat en general. Però quan analitzem l’impacte en els municipis, veiem moltes diferències que es perden en la mitjana nacional. Això té implicacions importants per als caficultors que viuen en un municipi davant d’un altre ”, diu Ceballos-Sierra.

“Els municipis de baixa altitud es veuran afectats negativament pel canvi climàtic, i milers d’agricultors i les seves famílies en aquestes àrees veuran compromesos els seus mitjans de vida perquè és probable que la productivitat caigui per sota del seu punt d’equilibri a mitjan segle”, afirma.

Els investigadors van analitzar les dades climàtiques del 2007 al 2013 als 521 municipis i van avaluar com afectava la temperatura i la precipitació a la producció i rendiment del cafè. Posteriorment, ho van traslladar en dates futures, del 2042 a 2061 per cada àrea municipal.

L’estudi també conclou que les temperatures beneficiaran les àrees que ara són marginals, i les àrees privilegiades per al cultiu de cafè seran massa càlides i seques. Aquests efectes es podran combatre amb un bon procés de rec.

Les conclusions extretes de l’estudi tenen importants implicacions per als productors de cafè i també per als polítics, que hauran de reformular estratègies d’accés, construcció d’infraestructures com carreteres i sistemes d’aigua i electricitat a zones menys accessibles.

“Examinar aquestes estimacions regionals ens permet fer prediccions i brindar suggeriments de polítiques. Les estratègies específiques adaptades al lloc han d’orientar la forma en què la producció de cafè s’adapta a les condicions climàtiques futures a Colòmbia ”, conclou Dall’Erba.

Els investigadors diuen que les seves troballes també poden aplicar-se a altres llocs de cultiu de cafè, inclosos Hawaii, Califòrnia i Puerto Rico als Estats Units.

 

Font: Comunicaffe