facebookPixel Reflexions entorn el cafè: “M'han servit un espresso amb un got d'aigua” - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
21 d'octubre de 2021 gremicafe

Reflexions entorn el cafè: “M’han servit un espresso amb un got d’aigua”

cafe i got aigua

 

Després d’un dinar exquisit i abundant, típic dels diumenges, em demano un cafè. La sorpresa la tinc quan em porten un espresso amb un got d’aigua. De seguida em sorgeix el dubte: l’aigua me la bec abans o després del cafè? Li pregunto al cambrer i em recomana que l’aigua me la begui abans de prendre el cafè. I així ho faig. L’aigua s’utilitza per a netejar el paladar i poder gaudir, posteriorment, de les propietats aromàtiques del cafè. Si es pren després, l’aigua realitza la funció contrària, neteja la boca del sabor que deixa el cafè i no permet assaborir els matisos de la beguda.

Els tastadors més experimentats recomanen beure aigua després d’un glop de cafè. El més apropiat és alternar un glop d’aigua amb un glop de cafè, per refrescar les papil·les gustatives i assaborir el gust real de la beguda. L’aigua és un dels elements fonamentals per a potenciar el sabor del cafè. Val a dir que un glop d’aigua freda pot reduir els efectes nocius del cafè sobre l’organisme: redueix la concentració de cafeïna, evita els sobtats de pressió i normalitza els ritmes cardíacs.

Servir l’aigua amb cafè no és un hàbit dels bars o restaurants de moda. Aquesta tradició té el seu origen en els antics torradors de cafè italians, en els quals se servia aigua als clients abans que provessin el cafè, perquè els clients poguessin apreciar els matisos del cafè. Dit això, si mai us serveixen un cafè amb aigua, ara ja sabeu com el podeu prendre.

 

Eva Salvat, periodista

eva.salvat@gremicafe.cat