facebookPixel Els torradors de cafè preocupats per l'alça dels preus del cafè verd i de les principals matèries primeres - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
3 de novembre de 2021 gremicafe

Els torradors de cafè preocupats per l’alça dels preus del cafè verd i de les principals matèries primeres

 

La mala collita de cafè als països productors ha generat notables increments de preu.

L’elevat preu del transport en vaixells dels ports d’origen afecta el cost i retarda el lliurament de les importacions de cafè.

El sucre com a primera matèria, s’uneix als increments de preu en determinades matèries primeres (cartó, paper, alumini, etc.) i als elevats costos de l’energia, principalment del gas, indispensable per torrar el cafè.

Alguns torradors han intentat repercutir el mínim possible el preu al client i aquest al consumidor, però temen que des de les cafeteries multinacionals fins a les cafeteries locals no tindran cap més remei que pujar el preu de la tassa de cafè al consumidor.

 

Els torradors de cafè de Catalunya, reunits entorn del Gremi del Cafè, han fet arribar al mercat la seva preocupació per la situació econòmica que està provocant l’elevat increment de preus de les matèries primeres que afecten sector del cafè, i a les altres pujades de preu de molts sectors que els són proveïdors de productes i serveis.

Xavier de Erausquin, president del Gremi del Cafè, i director de BRACAFÉ, Café de Brasil, comenta que: “les autoritats brasileres projecten la collita d’aràbiga més baixa en dotze anys”.

L’onada de fred i la sequera a Brasil amenaça la producció de cafè per als pròxims dos anys. El mes de juliol ha estat un mes estrany per un dels principals productors de cafè. El fred acompanyat de neu, i una sequera extrema estan provocant que la collita del 2022 no pugui recuperar els estocs.

El Brasil és el principal productor de cafè del món, i representa al voltant del 35% de la collita mundial. El volum de producció fluctua regularment entre anys “actius” i “inactius”, i en general això no és suficient per a afectar en gran manera els preus perquè els productors mitiguen els seus riscos mitjançant la gestió d’existències i la cobertura de preus utilitzant el mercat de futurs de cafè.

Erausquin afirma que, també Vietnam, un dels grans productors mundials de cafè, de la varietat robusta principalment, ha baixat molt la collita a causa de les escasses pluges a inicis de la temporada, i a les precipitacions per sota de la mitjana en algunes de les principals zones productores.

Pel que fa al cafè de Colòmbia, Colòmbia, els futurs de cafè aràbiga han arribat al seu màxim des d’octubre del 2014. Aquesta pujada de preus es produeix en un context de dèficit d’oferta prevista per l’actual any cafeter. Els problemes logístics, els problemes de transport i la menor disponibilitat de cafè al mercat en són la principal causa. Segons Reuters, aquest any els cafeters de Colòmbia en el seu conjunt han aportat al mercat un milió de sacs de cafè de menys respecte el 2020.

 

El transport, un problema afegit.

D’acord amb el grup Intimex i Simexco Daklak, dues grans companyies de transport marítim, els enviaments des de Vietnam estan disminuint a causa de la pandèmia del coronavirus, la important escassetat de contenidors i l’esgotament d’existències dels agricultors.

“Els agricultors diuen que s’han quedat sense gra. No hem comprat ni venut gram durant més d’un mes”, declara Do Ha Nam, president del grup Intimex. A conseqüència d’aquesta crisi en les plantacions vietnamites, unida a les recents gelades al Brasil, els preus de grans de tipus aràbiga han aconseguit el seu màxim des de 2014. Aquest mes el cost d’aràbiga va augmentar un 25% mentre que el de robusta va aconseguir un 13%.

“Els alts costos de transportar han dissuadit als importadors de comprar grans a Vietnam. No tenim nous contractes per a comprar gra als agricultors”, adverteix Van Hong Anh, director executiu de Quang Minh Coffee Trading. L’enviament d’un contenidor de Vietnam a Europa ha arribat a costar més de 10.000 dòlars, xifra que ha augmentat set vegades en un any. Com a conseqüència, Anh estima que les exportacions de la seva empresa disminuiran un 20%.

 

El sucre també puja de preu

El sucre, una de les matèries primeres més importants en el sector del cafè també bat rècords de preus a l’alça.

A tall d’exemple: L’índex de preus del sucre de la FAO va registrar al setembre una mitjana de 121,2 punts, això és, 0,6 punts (un 0,5%) més que a l’agost i 42,2 punts (un 53,5%) per sobre del valor registrat en el mateix mes de l’any passat.

Les preocupacions sobre la reducció de la producció al Brasil, l’exportador més gran de sucre del món, a causa de les prolongades condicions meteorològiques de sequera i a les gelades, van continuar impulsant l’augment dels preus mundials del sucre. A més, l’augment dels preus de l’etanol va fomentar un major ús de la canya de sucre per a la producció d’etanol al Brasil. No obstant això, la pressió a l’alça dels preus es va veure limitada per la desacceleració de la demanda mundial de sucre per a la importació i les bones perspectives de producció dels principals exportadors, com l’Índia i Tailàndia.

 

Increment de preus de l’energia i de les matèries primeres.

A banda de la puja de les matèries primeres, el Gremi del Cafè mostra la seva gran preocupació per l’incontrolat increment del preu de l’electricitat i del gas. Cal entendre que el cafè es compra verd i es torra a Catalunya com un producte de km 0. L’energia pel torrat es consumeix a Catalunya i el seu preu repercuteix directament en el cost del torrador. Si els costos industrials continuen creixent, els torradors es veuran abocats a incrementar el preu del cafè i de retruc afectarà el consumidor.

Així mateix, el Gremi està analitzant l’increment de preu d’algunes matèries primeres com el cartó, el paper, l’alumini i altres productes d’ús industrial. L’elevat preu del transport en les importacions i la poca protecció de la Unió Europea i de l’Estat preocupen els industrials que es veuen impotents davant d’una alça continuada de preus.

És per tots els motius exposats que el Gremi del Cafè, Torradors de Catalunya, exigeixen a les administracions que prenguin part en el problema i busquin solucions que frenin l’increment de preus de l’energia, del transport i de les matèries primeres que afecten a tots els industrials de Catalunya.

 

 

Per a més informació

info@gremicafe.cat

 

Contacte premsa:

anna@tgd.cat