facebookPixel Reflexions entorn el cafè: "Anem a la botiga amb el cistell i comprem a granel" - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
22 de novembre de 2021 gremicafe

Reflexions entorn el cafè: “Anem a la botiga amb el cistell i comprem a granel”

 

L’actual preocupació pel medi ambient i la creixent conscienciació ecològica està conduint a recuperar antics costums com comprar productes a granel. No sé si ho heu fet mai, però consumir cafè en gra és tota una experiència, plena d’aromes i sabors. És una forma de gaudir del cafè, més natural, sostenible i respectuosa amb el medi ambient. A més, genera menys residus, sense plàstics ni embalatges innecessaris, i econòmicament és més barat que les càpsules. Pel que fa a la salut, el cafè en gra ens aporta múltiples beneficis: és un antidepressiu, millora la capacitat de concentració, ajudar a prevenir malalties del sistema nerviós, ens activa i aporta energia i disminueix el risc de patir un infart, entre d’altres.

Val la pena tornar a la tradició d’un bon cafè de gra. Les cafeteries i comerços especialitzats ofereixen cafè natural a granel, de tota mena i de totes les parts del món. Per a poder preparar-lo a casa, necessites una cafetera superautomàtica, que porta un molinet integrat que mol el cafè al moment, o bé un molinet independent per a poder moldre els grans abans d’infusionar-los en una cafetera espresso o moka.

També el podeu comprar en gra i que us el molguin al moment, sempre en petites quantitats, perquè mantingui les seves característiques originals. El cafè que ha estat torrat recentment tindrà un sabor molt millor que el que puguis adquirir al supermercat. Si opteu per aquesta opció és important que el conserveu en un recipient opac, amb tancament hermètic, i que el guardeu en un lloc fresc i sec durant un màxim de dues setmanes, perquè no s’oxidi ni perdi les seves propietats.

Sabíeu que el gra del cafè us el podeu menjar? Mastegar un gra de cafè ens aporta entre 7 i 12 mg de cafeïna, amb el benefici de què ve més concentrada que en una tassa de cafè. La quantitat màxima de cafeïna recomanada per un adult és de 400 mg.

 

Eva Salvat, periodista

eva.salvat@gremicafe.cat