facebookPixel Comentaris del Gremi del cafè a l’entrevista a Núria Coll al programa Planta Baixa de TV3 - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
14 de desembre de 2021 gremicafe

Comentaris del Gremi del cafè a l’entrevista a Núria Coll al programa Planta Baixa de TV3

En el programa Planta Baixa de TV3 emès el passat 1 de desembre de 2021, es va explicar els detalls d’un nou estudi d’una universitat xinesa on afirma que beure 3 tasses de cafè al dia té molts beneficis per la salut de les persones.

Durant l’entrevista feta a la periodista Núria Coll, directora de l'”Ets el que menges“, es van comentar una sèrie de conclusions i fets, que no compartim des del Gremi del Cafè, torradors de Catalunya. Per aquest motiu, a continuació comentarem algunes de les afirmacions expressades durant el programa:

– Quan es diu, “la indústria no ofereix el mateix cafè, que ens venien a granel amb una paperina”, hem de remarcar que vendre el cafè amb una paperina ho tenim prohibit per normativa, però que en molts casos el cafè de les bosses actuals és moltíssim millor que el que se servia dins les paperines.

– Quan es diu, “les cafeteries no fan olor de cafè”, hem de remarcar que per normativa, les cafeteries han de disposar d’un sistema de ventilació que dificulta aquesta sensació, i encara i tot, hi ha moltes cafeteries que fan una olor de cafè fantàstica.

– Quan es diu, “hi ha molts tipus de cafè que ens perjudiquen la salut. El 90% dels cafès que prenem posen números al bombo, perquè augmentin les malalties”, hem de remarcar, que els cafès de les empreses agremiades al Gremi del cafè de Catalunya estan torrats a Catalunya i, per tant, el temps entre que s’han torrat i es consumeix és molt més curt, i a part, aquestes empreses agremiades estan regulades i tenen uns controls de qualitat molt estrictes, que no permeten que succeeixi el que es diu que augmenten les malalties.

– Quan es diu, “les acrilamides són els pitjors tòxics per a la nostra salut. Porten acrilamides els cafès massa torrats”, hem de remarcar, que totes les empreses agremiades al Gremi del cafè de Catalunya fem anàlisis periòdiques per a comprovar el nivell d’acrilamides que tenen els nostres cafès i en la majoria dels casos estem un 40-50% per sota del màxim que ens marca el Reglament de la Unió Europea 2017/2158, de 21 de novembre, de 400µgr/Kgr..

– Quan es diu, “la cultura del cafè a Espanya, que és la mateixa que la d’Itàlia, passa perquè ens agrada el cafè molt negre, molt concentrat i molt torrat”, hem de remarcar, que la cultura del cafè a Espanya no és la mateixa que a Itàlia, i també que hi ha regions d’Espanya on agrada el cafè com diu la Sra. Núria Coll, però en cap cas es pot considerar que a Catalunya, aquest sigui el més valorat, molt al contrari, a Catalunya es demana molt de sabor, un color més marró avellana i amb diferents graus de torrat, torrat clar, mig i fosc.

– Quan es diu, “l’espanyol vol tenir la sensació que desperta”, hem de remarcar que a Catalunya volem aquesta sensació però amb un cafè de qualitat.

– Quan es diu, “el Torrefacte és un cafè massa torrat”, hem de remarcar que no és així, sinó que el Torrefacte és un cafè que en els darrers moments de torrar-lo, s’afegeix sucre, i que amb la calor aquest sucre queda caramel·litzat i envolta tots els grans de cafè que es torren amb aquest procés, quedant aquests grans d’un color negre lluent, que pot donar confusió a què estiguin massa torrats, però no és així.

– Quan es diu, “el Torrefacte es fa amb els grans trencats, massa torrats i defectuosos”, hem de remarcar que no és així. Tant el cafè natural, com el Torrefacte es poden fer amb aquests grans trencats, massa torrats i defectuosos, sempre que estigui molt, perquè si és amb gra quan obres el paquet ho veus. Per tant, no és tant si és Torrefacte o no, sinó si és en gra o molt.

– Quan es diu, “el Soluble hauria d’estar prohibit perquè té el doble d’acrilamida”, hem de remarcar que la Sra. Núria Coll no fa diferència entre soluble normal extret per calor i el soluble liofilitzat extret per fred i que per tant te moltíssima menys acrilamida que l’altre.

– Quan es diu, “hi han 2 maneres de descafeïnar el cafè, amb aigua i amb un dissolvent tòxic que es diu clorur de metilè”, hem de remarcar que en el procés de l’aigua, el cafè s’ha d’escalfar per a treure la cafeïna i després s’ha de passar per un filtre de carbó, per encara treure més cafeïna, i en el cas del clorur de metilè, només pot ser tòxic si estàs en contacte directe amb ell, però si l’has utilitzat per a dissoldre la cafeïna, llavors no té cap toxicitat, ja que no s’acumula ni a plantes, ni a animals.

Esperem que aquestes precisions us permetin donar a conèixer més informació sobre el cafè.

 

El Gremi del Cafè Torradors de Catalunya

14 de desembre de 2021

 

A continuació us deixem el fragment extret del programa emès l’1 de desembre al programa Planta Baixa de TV3.