facebookPixel Els preus del cafè Aràbica i Robusta al mercat brasiler van augmentar molt el 2021 - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
10 de gener de 2022 gremicafe

Els preus del cafè Aràbica i Robusta al mercat brasiler van augmentar molt el 2021

 

El preu del cafè aràbica i robusta al mercat brasiler va aconseguir uns preus rècord durant l’any 2021. Aquesta forta pujada de preu va ser a causa de diversos motius, des de la baixada de producció i pels problemes de subministrament i logística de tot el món. A continuació resumim els principals motius que van causar el fort augment de preus al mercat brasiler.

Al cicle biennal negatiu dels cultius d’aràbica, s’hi va sumar la sequera i gelada durant l’etapa de major desenvolupament dels cultius. Dos factors crucials perquè van limitar substancialment la producció de la temporada.

CONAB (empresa nacional de subministrament d’aliments del Brasil) en el seu informe anual publicat ep passat desembre, comunicava que el volum collit de la temporada 2021/22 va ascendir a 47,7 milions de bosses de 60 Kg, un 24,4% menys que la temporada anterior.

La segona meitat de l’any 2021 va estar marcat per la crisi de subministrament i logística que afectava a tot al món.

Per altra banda, la demanda de robusta dels torradors de cafè va augmentar considerablement a causa del fort augment del preu de cafè aràbica.

 

La logística està influenciada per la pandèmia covid-19 des del 2020

La manca de contenidors i espai als vaixells, va retardar i cancel·lar la reserva a tot el món. Davant d’aquest escenari, els consumidors de cafè es van avançar i van augmentar la seva demanda de cafè, sobretot del cafè aràbica. 

 

Preus de l’aràbica

El 6 de desembre l’índex de preu del cafè aràbica va assolir el nivell real més alt des del desembre de 1999. I entre el juliol i el 27 de desembre (temporada actual 2021/22), l’índex del cafè aràbica va ser de mitjana un 68,7% més que en el mateix període de la temporada 2020/21.

Preus robustos

Entre el juliol i el 27 de desembre de 2021 (temporada 2020/21), la mitjana de l’índex CEPEA/ESALQ va tancar en un 49,5% més que la del mateix període darrera collita i la segona més alta tenint en compte el mateix període de temporades anteriors.

 

Exportacions

Segons Cecafé (Consell d’Exportadors de Cafè), entre juliol i novembre, el Brasil va exportar 15,3 milions de bosses de cafè, de les quals 13,6 milions van representar grans verdes, un 24,5% i un 26,8% menys que en el mateix període de la temporada 2020/21. A més de la menor producció a la collita 2021/22, Cecafé va informar que els problemes logístics també van limitar les exportacions el 2021.

Tenint en compte només el cafè aràbica, els enviaments de la temporada actual han sumat 12,1 milions de bosses, un 25,3% menys que en el mateix període de la collita anterior. Pel que fa a la robusta, les exportacions van sumar 1,5 milions de bosses entre juliol i novembre, un 36,9% menys.

D’altra banda, els ingressos per exportacions aquesta temporada han sumat 2.500 milions de dòlars, un 4,4% més que en el mateix període de la temporada 2020/21, a causa de les fortes valoracions de 2021/22.

 

Font notícia: Comunicaffe