facebookPixel Reflexions entorn el cafè: Reciclem correctament les càpsules de cafè? - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
18 de gener de 2022 gremicafe

Reflexions entorn el cafè: Reciclem correctament les càpsules de cafè?

 

Després de dinar, preparo la cafetera per gaudir del cafè del migdia. Poso l’aigua, la càpsula, premo el botó i em disposo a fruir-lo. Mentre ho faig, em pregunto: I ara què?
A casa som de reciclar i donar una segona vida a tot el que sigui possible. I més ara que el planeta pateix un excés de residus. Però fins al dia d’avui no m’havia plantejat reciclar les càpsules de cafè. I decideixo fer un pas més, per mi i pel planeta. Tal com deia el Capità Enciam, un superheroi dels anys noranta que divulgava consells ecològics, “els petits canvis són poderosos”. Em disposo a treure la càpsula i separo l’alumini del marro, i diposito les restes del cafè en una nova bossa de l’orgànic. He pensat que quan la tingui plena faré servir-lo com a fertilitzant per a les plantes, és un nutrient excel·lent, ja que el residu del cafè conté nitrogen i fòsfor. I amb les càpsules farem treballs manuals, que a les meves filles els encanta.

El que no heu de fer mai és llençar les càpsules al contenidor groc, pel fet que no es consideren envasos. Per anar bé, les càpsules no compostables haurien d’anar a la deixalleria, ja que hi tenen un contenidor especial, i així afavorim l’economia circular.

Ja veieu que el simple fet de fer-se un cafè, comporta una gran responsabilitat mediambiental si tries prendre’l en format càpsula. Cal que entre tots fem un esforç i siguem conscients de la gran responsabilitat que tenim per garantir que es reciclin les càpsules de cafè i puguin tenir una segona vida.

Reciclar correctament les càpsules és vital per reduir l’impacte mediambiental que causen les càpsules usades. Si reciclem es necessitarà menys energia per obtenir matèria primera reciclada, estalviant no només energia sinó també emissions de CO₂. D’aquesta manera ajudem d’alguna manera a reduir la contaminació i millorar així l’aire que respirem.

 

Eva Salvat, periodista

eva.salvat@gremicafe.cat