facebookPixel Els nous horitzons del cafè davant del canvi climàtic - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
11 de maig de 2022 gremicafe

Els nous horitzons del cafè davant del canvi climàtic

 

Les regions aptes per a sembrar camps de plantes de cafè es podrien reduir fins a un 50% en l’àmbit global en els pròxims 30 anys. Colòmbia, tercer productor del món, intenta mantenir-se un pas per davant, mentre s’exploren noves latituds més propícies on conrear, com l’Argentina.

El cafè només es pot produir entre els tròpics i a determinades altures sobre el nivell del mar, on els patrons de temperatura i humitat faciliten la seva maduració. No obstant això, el canvi climàtic amenaça i està provocant de buscar nous llocs de producció de cafè.

Un grup d’investigadors de la Universitat de Ciències Aplicades de Zuric va analitzar la viabilitat futura del cultiu de cafè, juntament amb el d’anacard i alvocat, basant-se en un conjunt de 14 models climàtics, a més d’altres factors com a canvis en el PH i textura de la terra arran de patrons de pluja alterats. D’aquest estudi, es va concloure que les regions aptes per la producció de cafè podrien reduir-se fins a un 50% en els pròxims 30 anys, a causa de l’augment de la temperatura mitjana en els principals països productors, com el Brasil, Vietnam, Colòmbia o Indonèsia. Tot i això, aquest increment de la temperatura podria provocar que es pugui cultivar cafè a altres zones en les quals no es donaven aquestes condicions, fins ara.

Així doncs, els productors de cafè ja s’estan adaptant per anticipar-se a aquest fet futur. Colòmbia, el tercer productor mundial de cafè, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), el Centre Nacional de Recerques de Cafè (Cenicafé) porta des de 1938 treballant per enfortir els camps de cultiu del país. Davant aquest nou panorama climàtic, el seu treball s’ha intensificat. Al mateix temps, diverses latituds més al sud, a l’Argentina, on els grans sempre s’han importat, estan començant a créixer tímidament algunes plantacions.

 

Font de la notícia: El País