facebookPixel ISIC trenca alguns dels mites del cafè i la digestió - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
31 de maig de 2022 gremicafe

ISIC trenca alguns dels mites del cafè i la digestió

 

L’ISIC (Institut d’Informació Científica sobre el Cafè) està trencant alguns mites comuns sobre l’impacte del consum de beure cafè en la digestió i el tracte gastrointestinal.

Astrid Nehlig, Ph.D., directora d’investigació emèrita de l’Institut Nacional de Salut i Investigació Mèdica de França (INSERM) i autora d’una revisió recent de 194 estudis que investiguen l’impacte del cafè en el tracte gastrointestinal, va explicar que “El consum de cafè segueix sent un tema debatut en relació als problemes intestinals o digestius. No obstant això, hi ha un nombre creixent d’evidències que suggereixen que amb moderació, el cafè pot tenir alguns efectes útils, inclosa una associació amb nivells millorats de microbiota a l’intestí. A mesura que apareixen noves dades i som més conscients de com gestionar la nostra salut de manera proactiva, és encoratjador veure que el nostre cafè del matí pot contribuir-hi”.

A continuació, es desglossen els mites:

 

Mite 1: El cafè afecta la digestió

Veritat: beure cafè amb moderació (3-5 tasses al dia 2 ) ajuda a estimular el procés digestiu, especialment l’hormona digestiva gastrina i l’àcid clorhídric presents en el suc gàstric, tots dos poden ajudar a la descomposició dels aliments a l’estómac.

A més, el cafè estimula la secreció de colecistoquinina (CCK), una hormona que augmenta la producció de bilis, un líquid que descompon els greixos introduïts a l’organisme pel tracte digestiu.

 

Mite 2: El cafè augmenta els moviments intestinals

Fet: la majoria dels aliments i begudes estimulen el moviment a l’intestí gros, com a part del procés digestiu. El cafè pot estimular la motilitat del còlon tant com els cereals, un 23% més que el cafè descafeïnat o un 60% més que un got d’aigua i pot estar relacionat amb un risc reduït de restrenyiment crònic.

 

Mite 3: Eviteu el cafè amb l’estómac buit

Fet: no hi ha cap investigació concloent que suggereixi que beure cafè amb l’estómac buit pot causar efectes negatius en el procés de digestió. Tanmateix, hi ha una creixent evidència que informa que la  beguda pot oferir un efecte protector contra alguns trastorns digestius, inclosa una associació amb un risc potencial reduït de càlculs biliars  i pancreatitis, tot i que encara calen més investigacions.

A més, una metaanàlisi independent va trobar que la investigació indica un possible efecte protector del cafè contra les malalties del fetge, inclòs el carcinoma hepatocel·lular, un dels tipus més comuns de càncer de fetge.

 

Mite 4: el cafè afecta els bacteris intestinals

Fet: En quatre estudis revisats, es va trobar que els polifenols presents al cafè poden induir canvis positius en la composició de la microbiota intestinal, principalment a nivell poblacional de bifidobacteri, considerats “bacteris bons”. Una microbiota sana pot ajudar a protegir-se de les infeccions, donar suport al sistema immunitari i contribuir a una digestió saludable.

 

Mite 5: beure cafè et deshidrata

Fet:  el component principal del cafè és l’aigua. De fet, el cafè negre conté més d’un 95% d’aigua. Tot i que hi ha un interès significatiu en si beure cafè s’associa amb la deshidratació, la investigació descobreix que beure cafè amb moderació contribueix realment a la ingesta general de líquids i no comporta deshidratació ni pèrdua significativa de líquids corporals.

 

Font de la notícia: Comunicaffe