facebookPixel "Els preus dels grans de cafè es van duplicar l'any passat i poden tornar a duplicar-se" - Gremi del Cafè, torradors de Catalunya
8 d'octubre de 2021 gremicafe

“Els preus dels grans de cafè es van duplicar l’any passat i poden tornar a duplicar-se”

 

Jonathan Morris, professor d’història de la Universitat de Hertfordshire, ha publicat en el lloc web de The Conversation un article sobre els últims desenvolupaments en el mercat mundial del cafè, i va concloure que “Els preus dels grans de cafè es van duplicar l’any passat i poden tornar a duplicar-se”.

En els últims 12 mesos, el preu C, el preu de referència per al cafè aràbiga de qualitat bàsica en la Borsa Internacional de Productes Bàsics de Nova York, ha augmentat de 1,07 dòlars estatunidencs (0,80 lliures esterlines) per lliura (454 g) a al voltant de 1,95 dòlars estatunidencs. Al juliol, va tocar US $ 2,08.

Gairebé tots els contractes de lliurament de cafè es comparen amb el preu C, amb el resultat que els preus de l’Aràbiga verda (grans sense torrar) van augmentar en més del 80% durant l’any passat. Els del cafè Robusta, una alternativa més barata i menys apetible, han augmentat més del 30%. I existeix la possibilitat que aquests preus pugin més en els pròxims mesos. És possible que estiguem a la vora d’una important correcció de preus que mogui el mercat cap amunt en els pròxims anys.

Per què s’ha encarit el preu del cafè?

Com vam detallar en aquest altra article, la principal raó de l’alça de preus és una sèrie d’esdeveniments ambientals al Brasil. El Brasil és el principal productor de cafè del món, i representa al voltant del 35% de la collita mundial. El volum de producció fluctua regularment entre anys “actius” i “inactius”, i en general això no és suficient per a afectar en gran manera els preus perquè els productors mitiguen els seus riscos mitjançant la gestió d’existències i la cobertura de preus utilitzant el mercat de futurs de cafè.

No obstant això, és probable que els rendiments en 2021 siguin dramàticament més baixos. Això es deu a una combinació d’una sequera severa a principis de la temporada, que va reduir la quantitat de cireres de cafè, i gelades intenses recents que podrien danyar encara més la fruita i fins i tot els arbres. Les autoritats brasileres projecten la collita d’Aràbiga més baixa en 12 anys.

La gran pregunta és com afectarà això a la producció futura. Els arbres de cafè poden trigar fins a cinc anys a madurar, per la qual cosa passaran algunes temporades abans que s’aclareixi la magnitud del mal. Si, com suggereixen alguns reporters respectats, les gelades causen el màxim mal, potencialment afectant dos terços dels arbres, pot haver-hi una caiguda duradora en els subministraments mundials. Això podria fer que els preus superin la barrera dels US $ 3,00 i fins i tot els US $ 4,00.

 

Font notícia: Comunicaffe